Inhoud

Getagd in

Wat is Vipassana meditatie?

Vipassana is een vorm van mediteren. Het gaat uit van ‘het pad van verlichting’ en heeft als doel het geluk te vinden in jezelf, om vervolgens dit geluk te verspreiden. En alsof dat nog niet reden genoeg is, zijn Vipassana-meditatieretraites nog gratis ook. 

Zo mediteer je jezelf gelukkig

Vipassana wordt mogelijk gemaakt op basis van vrijwillige donaties van deelnemers die deze vorm van meditatie ook beschikbaar wil maken voor anderen. Wereldwijd zijn er centra’s waar je deze meditatievorm kan leren. Zo ook in Nederland en België. Lees hier meer.

Vipassana meditatie

Tien dagen in stilte mediteren, eten en slapen. ’s Morgens sta je om 4:00 uur op en mediteer je vervolgens totaal tien uur op een dag. Tussen het mediteren door kun je even de benen strekken in een bosgebiedje nabij het meditatiecentrum. De meditatiezaal deel je met ongeveer 80 à 90 mensen, waarbij mannen en vrouwen gescheiden van elkaar verdeeld zijn over de zaal. Afgezien van de meditatiezaal zijn mannen en vrouwen helemaal gescheiden van elkaar (eetzaal en de slaapvertrekken).  Je slaapkamer deel je gemiddeld met twee andere mensen. In de eetzaal wordt uitsluitend vegetarisch en biologisch gegeten. In Nederland kun je in Amersfoort gaan maar zelf ga ik graag naar die in Belgie in Dilsen-Stokkem.

Waarom mediteren?

‘Zo lang stil zitten, je moet er maar zin in hebben’, dacht ik toen ik voor het eerst over het Vipassana-meditatieretraite hoorde. Ik ben een actief, praatgraag persoon, dus in stilte zitten sprak mij niet zo aan. Maar mijn nieuwsgierigheid groeide, mede door alle enthousiaste verhalen over geluk en verlichting, die Vipassana je zou brengen. Daarom ben ik toch overstag gegaan. Drie jaar geleden nam ik voor het eerst deel aan een tiendaags(!)-programma bij een meditatieretraite in Dilsen-Stokkem. Ik zag het maar als een uitdaging, een experiment. Inmiddels ben ik voor de derde keer geweest en enthousiaster dan ooit.

Hard werken

Mediteren is alles behalve relaxed stilzitten. Het is hard werken om je te concentreren op de meditatie en je geduld te trainen.  Het was behoorlijk pittig en soms zelfs afzien, maar het heeft mij ook veel gebracht. Ik merk bijvoorbeeld dat ik minder van mijn stuk ben bij tegenslag en met meer vertrouwen kan leven. Momenteel zit ik prima in mijn vel, maar als zelfstandige merk ik dat de drukte mij stiekem toch steeds weer in beslag neemt. Dit herken ik bij mezelf doordat ik dan weer wat onrustig word. Ik doe dan drie dingen tegelijkertijd, terwijl ‘to-do-lijstjes’ door mijn hoofd vliegen. Juist wanneer je het gevoel hebt dat je het te druk hebt om dagen stil te zitten is dat een teken dat je rustiger aan moet doen, het is daarom een mooie tijd om naar een Vipassana-meditatieretraite te gaan.

De voordelen van Vipassana-meditatie:

Tijdens én na de retraite merk ik welke positieve gevolgen Vipassana op mij heeft:
– ik werk, lees en luister geconcentreerder en ben effectiever;
– ik ervaar minder rusteloosheid;
– ik ben geduldiger, harmonieuzer en gelukkiger;
– ik ben creatiever;
– ik kan beter slapen; dieper en heb minder slaap nodig;
– ik ervaar minder negatieve emoties en reageer kalmer en redelijker op situaties of personen;
– ik voel intenser, ik ben sensitiever voor mijn eigen lichaamssignalen, waardoor ik sneller weet wat stressoren zijn en tijdig mijn grenzen herken.

Enthousiast geworden? Via deze link kun je meer informatie vinden en je inschrijven.

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Miss Legal is een laagdrempelig juristenkantoor met 25 specialisaties voor ondernemers en particulieren. Je kan ons je vraag stellen voor een gratis five-minute advice of direct een offerte aanvragen. Laat ons weten waarmee we jou kunnen helpen.

Meld je aan voor een gratis E-book “Juridische tips” van Miss Legal!

Share
Auteur

Miss Legal is een laagdrempelig juristenkantoor met toegankelijke informatie, professionals en online tools. Miss Legal bestaat uit juristen, advocaten, fiscalisten, psychologen en (business) coaches die landelijk opereren.
Meer artikelen
Uitnodiging

Summer High Tea

Op 14 augustus organiseert BrandedU samen met Miss Legal het “Summer High Tea” netwerkevenement in Amsterdam voor ambitieuze vrouwen! Zien we je daar?