Inhoud

Getagd in

Jaarrekening: nuttig of verplicht?

Als ondernemer ben je verplicht een administratie te voeren. Het is echter niet voor iedere ondernemer verplicht om een jaarrekening te deponeren. Miss Legal legt het uit.

Jaarrekening voor eenmanszaak

De jaarrekening is nuttig voor de kleine ondernemer (eenmanszaak, maatschap, VOF), maar is niet verplicht. De jaarrekening is bijvoorbeeld handig voor je aangifte inkomstenbelasting, het aanvragen van een hypotheek of het in aanmerking komen van zakelijk of persoonlijke lening. Jaarcijfers zeggen iets over de waarde en voortgang van je bedrijf of branche.

Drie handige tips voor de kleine ondernemer (eenmanszaak)

Tip 1
Laat jij je administratie regelmatig en goed bijhouden, dan is het opstellen van een jaarrekening, kwartaalcijfers en/of prognoses snel op te vragen.

Tip 2
Kies voor een boekhouder die niet enkel je cijfers inboekt, maar ook met je meedenkt als zakelijke sparringpartner. Hier heb je veel meer aan, zeker op lange termijn en als je graag wilt groeien.

Tip 3
Laat je informeren over de geldende regels en wetten. Zonder deze kennis kun je belastingvoordeel mislopen. De belastingdienst geeft deze informatie meestal niet uit zichzelf.

Jaarrekening voor BV’s

De jaarrekening is verplicht als jouw rechtsvorm (bijvoorbeeld BV, commerciële stichtingen en coöperaties) verplicht jaarstukken moet deponeren bij de KvK. Je krijgt daar een melding van. De eisen van deze jaarrekening hangen af van de grootte van jouw bedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe uitgebreider de jaarrekening. Iedere jaarrekening heeft een balans en resultatenrekening met toelichting als basis. Je kan de jaarrekening zelf opstellen en deponeren, je moet jezelf echter afvragen of je echt in staat bent om dit zelf te doen. Schakel daarom altijd een deskundige, bijvoorbeeld een fiscalist of een accountant, in. Miss Legal helpt je hier graag bij.

Drie handige tips voor de BV eigenaren

Tip1
Zorg dat je op tijd de jaarrekening vaststelt en deponeert.

Tip 2
Vraag je boekhouder of accountant om hulp. De wettelijke termijnen kunnen nogal verschillen. Ben je te laat, dan kan de boete oplopen tot duizenden euro’s.

Over Miss Legal

Miss Legal is een internationaal kantoor met vrouwelijke professionals in zeven landen: Nederland, België, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne. Binnen Miss Legal spreken we: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Russisch, Arabisch en Turks. Miss Legal empowert graag haar cliënten om (ook zelf) hun zaken op te lossen. Dat doen wij middels begrijpelijke adviezen, handige blogs en inspirerende workshops. In de afgelopen vier jaar hebben we op deze wijze 700.000 mensen mogen empoweren. Miss Legal heeft geen traditionele kantoren, spreekuren of inloopdagen van negen tot vijf. Wij werken volledig online, snel en zijn zeven dagen per week bereikbaar.

 

Fixed Fee

Bij ons betaal je niet per uur, maar een vast bedrag per sessie, advies of oplossing. Miss Legal werkt in teams van juristen, fiscalisten, financiële adviseurs, advocaten, notarissen, particuliere recherches, business coaches en psychologen. Hiermee is Miss Legal de enige one-stop-legalshop waar je hulp krijgt op alle mogelijke gebieden, zowel nationaal als internationaal. Afhankelijk van je vraag, koppelen wij jou aan een specialist die jouw contactpersoon wordt en met wie je eventueel ook face to face kunt afspreken. Schakel Miss Legal in als strategisch partner die jou helpt met je juridische, financiële en fiscale vragen op het gebied van ondernemerschap, werk en familieleven. Zie ook onze ‘zusjes’, Miss Psychology en Bizzy Beezz!

Share
Auteur

Miss Legal is een laagdrempelig juristenkantoor met toegankelijke informatie, professionals en online tools. Miss Legal bestaat uit juristen, advocaten, fiscalisten, psychologen en (business) coaches die landelijk opereren.
Meer artikelen
Uitnodiging

Summer High Tea

Op 14 augustus organiseert BrandedU samen met Miss Legal het “Summer High Tea” netwerkevenement in Amsterdam voor ambitieuze vrouwen! Zien we je daar?