Inhoud

Getagd in

Wat is de rol van een fiscalist bij een echtscheiding?

#GoodToKnow Scheiden is vaak geen leuke zaak. Om een nog minder leuke belastingaangifte een jaar later te voorkomen, kan een fiscalist verwachtingen bijstellen en voorlopige berekeningen aan je voorleggen. Wat verder de rol is van een fiscalist bij een scheiding, lees je in deze blog van onze fiscaliste, Miss Esther.

Wat doet een fiscalist?

Keuzes voorleggen, en jou op de hoogte stellen van wat je kunt verwachten de komende belastingjaren. Daarnaast geeft een fiscalist handige tips over wat en waar je in je aangifte kunt invullen indien je zelf je aangifte wilt doen.

Welke gegevens moet je aanleveren?

De gegevens die je moet aanleveren betreffen: je laatste belastingaangifte (liefst zo recent mogelijk), huwelijkse voorwaarden, laatste loonstrookje, hypotheekakte, pensioenrechten, lijfrentepolis, SVB uitdraai AOW, toeslag inkomen en voorlopige aanslagen. Als je ondernemer bent, moet je ook van de laatste drie jaar de jaarcijfers aanleveren.

Wat zijn de risico’s als je geen fiscalist inschakelt?

Je zal weer contact moeten opnemen met je ex-partner om je belastingaangifte in te vullen. Wellicht neem je een risico als je dit niet doet en kan het zijn dat de inspecteur bepaalde aftrekposten niet zal accepteren. Aftrekpost is vaak nog wel belast bij ex-partner.

Welke zaken worden er met de fiscalist besproken?

De fiscalist neemt de huwelijkse voorwaarden met je door. Hiermee vergelijken we de wettelijke verdelingen en welke marges daarin mogelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van het huis. Als is afgesproken dat de verdeling binnen de marge 40/60 ligt (gemeenschap van goederen is meestal 50/50), kan deze zonder overdrachtsbelasting op de ander zijn naam gezet worden. Tevens zeer belangrijke vragen zijn: Wat komt er kijken bij het uitkopen van je partner en wat zijn de gevolgen voor je hypotheek, pensioen of alimentatie? Er komt een flink aantal wetten op je af in deze periode. Laat je goed informeren en toets wat je hebt uitonderhandeld, voordat je iets ondertekent.

Waar moet je op letten en wat moet je weten?

In het jaar van scheiden heb je de keuze of je nog fiscaal partner bent met je ex-partner. Dit kan namelijk voor een gedeelte van het jaar, maar ook eenmalig voor het gehele jaar. Let wel, dat je volgens de wet maximaal één partner per jaar mag hebben, dus ook maar één fiscaal partner. Mochten jullie hebben afgesproken dat er partneralimentatie wordt uitbetaald, zal degene die deze ontvangt rekening moeten houden met het feit dat de fiscus jaarlijks hiervan nog een deel inkomstenbelasting gaat inhouden. Daarnaast betaal je hierover ook nog een percentage ZvW (deel dat gerelateerd is aan de zorgverzekeringswet). Na de scheiding weet je weer wat precies van jou is. Je houdt wellicht altijd nog een band met je ex-partner, bijvoorbeeld omdat er kinderen in het spel zijn.

Wat kost het om een fiscalist van Miss Legal te laten aanschuiven bij een gesprek met een familierechtadvocaat?

Via Miss Legal bieden we een vast basistarief van €200,00 ex. btw. per scheiding. Meerwerk vanaf €85,00 ex. btw. per berekening.

Kan je ook op afstand worden geholpen?

Ja, dit kan bijvoorbeeld via Skype, Facetime en middels uitwisseling van documenten via Google Drive.

Over Miss Legal

Miss Legal is een internationaal kantoor met vrouwelijke professionals in zeven landen: Nederland, België, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne. Binnen Miss Legal spreken we: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Russisch, Arabisch en Turks. Miss Legal empowert graag haar cliënten om (ook zelf) hun zaken op te lossen. Dat doen wij middels begrijpelijke adviezen, handige blogs en inspirerende workshops. In de afgelopen vier jaar hebben we op deze wijze 700.000 mensen mogen empoweren. Miss Legal heeft geen traditionele kantoren, spreekuren of inloopdagen van negen tot vijf. Wij werken volledig online, snel en zijn zeven dagen per week bereikbaar.

 

Fixed Fee

Bij ons betaal je niet per uur, maar een vast bedrag per sessie, advies of oplossing. Miss Legal werkt in teams van juristen, fiscalisten, financiële adviseurs, advocaten, notarissen, particuliere recherches, business coaches en psychologen. Hiermee is Miss Legal de enige one-stop-legalshop waar je hulp krijgt op alle mogelijke gebieden, zowel nationaal als internationaal. Afhankelijk van je vraag, koppelen wij jou aan een specialist die jouw contactpersoon wordt en met wie je eventueel ook face to face kunt afspreken. Schakel Miss Legal in als strategisch partner die jou helpt met je juridische, financiële en fiscale vragen op het gebied van ondernemerschap, werk en familieleven. Zie ook onze ‘zusjes’, Miss Psychology en Bizzy Beezz!

Share
Auteur

Miss Legal is een juridisch platform met toegankelijke informatie, professionals en online tools. Miss Legal bestaat uit juristen, advocaten, fiscalisten en (business) coaches die landelijk maar ook internationaal opereren.
Meer artikelen
Uitnodiging

Summer High Tea

Op 14 augustus organiseert BrandedU samen met Miss Legal het “Summer High Tea” netwerkevenement in Amsterdam voor ambitieuze vrouwen! Zien we je daar?