Inhoud

Getagd in

Waarom zou je een testament laten opstellen?

Erfenissen zijn vaak een bron van ruzies en discussies. Dit kun je (deels) voorkomen door je wensen vast te leggen in een testament.

Wat is een testament?

In een testament kun je verschillende zaken regelen voor het moment dat je komt te overlijden. Denk hierbij aan de verdeling van je vermogen, wie voor de afwikkeling van je nalatenschap zorgt en de voogdijregeling voor je kinderen.

Wat als je geen testament hebt?

Bij gebrek aan een testament is het wettelijk erfrecht van toepassing. Ben je getrouwd of geregistreerd partner en laat je een partner en ten minste één kind achter, dan is deze wettelijke verdeling van toepassing. Dit betekent dat alle goederen en schulden van rechtswege overgaan naar de langstlevende partner. Het kind krijgt dan een vordering ter grote van zijn of haar erfdeel op zijn/haar ouder die nog leeft. Om hier van af te kunnen wijken, is een testament noodzakelijk. Ook als de wettelijke verdeling niet van toepassing is, kan het testament gebruikt worden om een specifieke verdeling te bereiken. Naast het bepalen van de erfdelen van de erfgenamen, kun je in je testament ook specifieke goederen of een geldbedrag door middel van een zogenoemd legaat aan iemand nalaten.

Executeur benoemen

Vaak wordt in het testament de partner of een van de kinderen benoemd tot executeur. Een executeur heeft eigenlijk de taak om de nalatenschap af te wikkelen. Is er geen executeur, dan moeten de erfgenamen dit samen op zich nemen. Op het moment van overlijden is het de vraag of de tot executeur gekozen persoon hiertoe in staat of bereid is. Je kan dit ondervangen door een tweede iemand aan te wijzen als alternatief. Denk ook eens na over een professionele executeur. Vaak kan iemand van buitenaf de afwikkeling van de nalatenschap een stuk makkelijker maken.

Testament in combinatie met huwelijkse voorwaarden

Let erop dat het testament en bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst goed op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, dan loop je het risico dat bepaalde wensen niet zo kunnen worden uitgevoerd als jij zou willen.

Waarom is het hebben van een testament belangrijk?

Erfenissen zijn vaak een bron van discussies. Dit kun je proberen te voorkomen door je wensen vast te leggen in een testament. Denk ook goed na wie er voor je kinderen moeten gaan zorgen na een eventueel overlijden. Een testament heeft naast juridische vaak ook fiscale gevolgen. Bij het opstellen van een testament wordt vaak gekeken naar de fiscaal meest voordelige manier. Uiteraard hoeft dit niet de (enige) leidraad te zijn voor je testament. Laat je dus niet alleen adviseren door een notaris maar betrek hier ook een fiscalist bij. Vergeet ook niet om eens in de paar jaar je testament nogmaals uit die onderste la te halen om te kijken of het nog up to date is en of deze aangepast moet worden. Een verouderd testament kan voor vervelende verrassingen zorgen!

Mocht je zelf te maken krijgen met een overlijden van een dierbare en je hebt advies nodig of er is een geschil over de afwikkeling van de nalatenschap, dan kan de erfrechtspecialist- of mediator van Miss Legal je helpen.

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op voor een gratis 5 minuten advies.

Miss Legal is een one-stop-legalshop voor al jouw juridische vragen, gevestigd in Nederland, België, Spanje, Portugal, Engeland, Oekraïne en binnenkort ook Turkije. Onze missie is om zo veel mogelijk mensen – wereldwijd – te empoweren om voor zichzelf op te komen. En als je voor jezelf kunt opkomen, kun je dat ook voor een ander! Empower ook jouw omgeving door 1) onze informatie te delen met jouw vrienden en kennissen en 2) jouw vragen te stellen via onze website chat, social mediakanalen of e-mail, zodat we weten wat er speelt en niet alleen jou helpen, maar je vraag (anoniem!) kunnen uitwerken in onze blogs zodat ook anderen antwoord krijgen!

Download
Share
Auteur

Miss Legal is een juridisch platform met toegankelijke informatie, professionals en online tools. Miss Legal bestaat uit juristen, advocaten, fiscalisten en (business) coaches die landelijk maar ook internationaal opereren.
Meer artikelen
Uitnodiging

Summer High Tea

Op 14 augustus organiseert BrandedU samen met Miss Legal het “Summer High Tea” netwerkevenement in Amsterdam voor ambitieuze vrouwen! Zien we je daar?