Inhoud

Getagd in

Ik wil scheiden, waar moet ik beginnen?

Je hebt besloten te gaan scheiden van je echtgenoot. Waar moet je beginnen?

1. De keuze voor een advocaat of een mediator bij jouw scheiding

Maak een afspraak voor een eerste kosteloos gesprek met een advocaat of een mediator. Om te kunnen scheiden, dient een advocaat een verzoek tot echtscheiding voor jou in te dienen bij de rechtbank. Het is niet noodzakelijk om allebei een advocaat in te schakelen. Je kunt ook proberen om jouw scheiding in overleg te regelen met behulp van een advocaat-mediator. Dit heeft allerlei voordelen; in principe is een mediator goedkoper (je deelt de kosten) en de procedure loopt sneller.

2. Verzamel informatie over jouw scheiding

Naast de feitelijke scheiding zal er ook een financiële scheiding moeten plaatsvinden. Leg een map aan met kopieën van relevantie gegevens voor jouw advocaat of mediator met hierin in ieder geval de volgende stukken: jouw huwelijkse voorwaarden (indien gesloten), jouw belastingaangiftes over de afgelopen 3 jaar, jouw jaaropgaven en salarisstroken, de koopakte van jouw woning, jouw bankafschriften, jaarstukken van jouw onderneming (indien je een onderneming hebt), polissen, pensioengegevens, etc.

3. Bepaal jouw wensen voor na de scheiding

Denk goed na over hoe je jouw toekomst na de scheiding graag voor je ziet. Wat vind je belangrijk? Dat je financieel gezien “het onderste uit de kan hebt gehaald” of dat jouw kinderen er ongeschonden uit zijn gekomen en een fijn contact hebben met beide ouders?

4. Ga jouw financiële mogelijkheden na de scheiding na

Niemand wordt er beter op na een scheiding, omdat je niet meer gaat verdienen maar er wel twee huishoudens moeten worden betaald. Wel kunnen er bepaalde financiële voordelen na een scheiding ontstaan. Je kunt misschien aanspraak maken op het kindgebonden budget en huur- en/of zorgtoeslag. Maak verder een lijstje met hierop je inkomsten en uitgaven om zo te bepalen of je behoefte hebt aan een bijdrage in jouw levensonderhoud of -als je de meest verdienende partner bent- hoeveel alimentatie je de ander eventueel zou kunnen betalen.

5. Hulp bij scheiding

Vind je het lastig om opeens met administratieve zaken bezig te zijn? Jouw advocaat of mediator neemt je veel uit handen, maar kan niet alles regelen. Overweeg om hulp te vragen aan iemand binnen jouw netwerk of professionele hulp in de vorm van maatschappelijk werk. Ook kan het emotioneel zwaar zijn. Twijfel dan niet om hulp in te schakelen van een psycholoog of therapeut. Binnen Team Miss Legal, hebben we naast advocaten en juristen ook fiscalisten en psychologen die jou kunnen helpen met het verwerken van jouw scheiding.

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Miss Legal is een laagdrempelig juristenkantoor met 25 specialisaties voor ondernemers en particulieren. Je kan ons je vraag stellen voor een gratis five-minute advice of direct een offerte aanvragen. Laat ons weten waarmee we jou kunnen helpen.

Meld je aan voor een gratis E-book “Juridische tips” van Miss Legal!

Share
Auteur

Janneke heeft jarenlange ervaring als advocaat op alle gebieden van het familierecht. Hierbij kan je denken aan echtscheidingen of scheidingen van samenwonende partners en alimentatie. Maar ook: internationale omgangskwesties, internationale kinderontvoeringen, gezagskwesties, etc. Naast advocaat is Janneke ook een scheidingsmediator.
Meer artikelen
Uitnodiging

Summer High Tea

Op 14 augustus organiseert BrandedU samen met Miss Legal het “Summer High Tea” netwerkevenement in Amsterdam voor ambitieuze vrouwen! Zien we je daar?